Лечебно-възтановителна програма

ПОЧИВКАТА на морето е старо изпитано средство за облекчаване на състоянието при редица заболявания.
   За деца с астма и други алергични заболявания морето е благодат. Огромната водна площ поема алергените от въздуха и те не дразнят дихателните пътища. Приятната влажност по крайбрежието облекчава състоянието на децата с хронични болести на дихателната система. Слънчевите лъчи спомагат за образуване на витамин Д в кожата, а той е отговорен за здравината на костите. Умереното излагане на слънце, без изгаряния, укрепва имунната система.
   На море се чувстват добре и хората с ендокринни заболявания (затлъстяване, диабет), неврози, атеросклероза, анемия и др. И децата с псориазис се чувстват отлично на морския бряг и се радват на чистата си кожа, което рядко се случва през зимата и в града.
   Морето и неговият климат влияят добре и на здравите хора. Отдавна е известно, че е добре децата да се водят на море, за да укрепнат и да са здрави, но защо става това, малко хора знаят. Тайната се крие в състава на морската вода. Тя е сложен йонизиран разтвор, който с богатството си на различни полезни за организма вещества може да се приеме за вид минерална вода. Черноморската вода съдържа химични съединения и особено полезните микроелементи йод, бром, желязо, фосфор, манган, флуор, мед, цинк, кобалт, бор, селен и др. Тези вещества са изключително важни за правилното функциониране на човешкия организъм. В него те попадат през кожата при къпане, чрез вдишване на йонизирания въздух, особено по местата, където се разбиват вълните. Морският плаж и крайбрежието на 200 метра от водата са природна лечебница, затова разходката означава вдишване на соли, минерали, биогенни активатори и, разбира се, богат на кислород и озон въздух. Освен състава на морската вода за закаляването голяма роля играе и самото къпане в морето. При къпането и плуването морската вода въздейства върху нервните рецептори на кожата, върху лигавиците на дихателните пътища, върху зрението, обонянието и други сетива. Освен със съдържащите се във водата морски соли, тя влияе закаляващо и с температурата, масажа на вълните върху тялото, налягането на водата, морските водорасли и проникналата във водата ултравиолетова радиация от слънцето. На това се казва естествен фитнес и масаж.
   При къпането в морето дишането става по-дълбоко и пълноценно, увеличава се консумацията на кислород, засилва се обмяната на веществата, активират се жлезите с вътрешна секреция, особено надбъбречните. Всичко това повишава общите съпротивителни сили и укрепва имунната система. Като се прибави и въздействието на въздушните бани, положителните емоции и прекрасната морска гледка, които разтоварват психиката, става понятно защо всички обичат морето.
 

В продължение на целия летен сезон в ММЦ Приморско , под ръководството на специалисти, се организират лечебно възстановителни програми за лечение на ортопедични заболявания, както и  на заболявания на дихателните пътища. Възстановителните програми са по допълнително договаряне и включват:

- лечебни масажи по съвременни методи;

- лечебна физкултура за коригиране гръбначни изкривявания на подрастващите;

- лечение с горещ пясък;

- плуване в басейна (водна аеробика);

- инхалации ( по договаряне);

- рационална храна, богата на витамини и минерални вещества;

Пишете ни